Actua

Duikboot torent boven het zand uit in Frankrijk

Duikboot torent boven het zand uit in Frankrijk

© Wikipedia.org

Hoewel men wist van het bestaan van een duikboot, keken mensen toch vreemd op toen ze onlangs bijkans een complete duikboot boven het zand uit zagen komen. Niet voor het eerst, wel voor het eerst zo duidelijk zichtbaar. De duikboot is nog uit de Eerste Wereldoorlog, toen de duikboot diverse patrouilles uitvoerde.

Nooit eerder was zoveel van de overblijfselen van de duikboot te zien
Daar is ie dan ineens, een Duitse duikboot uit de Eerste wereldoorlog aan de kust van het Franse Wissant, nabij Calais. Nooit eerder was er zoveel te zien van de overblijfselen van duikboot SM UC-61, die ruim honderd jaar geleden door de matrozen – 26 in getal- werd achtergelaten voor er overgave aan de Fransen volgde. Al eerder waren er eens restanten van de duikboot te zien geweest in het zand, zo duidelijk en zo veel als nu echter nog nooit eerder.

Uniek dat het wrak zo duidelijk zichtbaar is
De BBC meldde dat de duikboot zo rond de jaren dertig in het zand begraven werd, hoewel het steeds de neiging heeft om zich zo nu en dan weer eens te laten zien. Sinds december zijn twee delen van de duikboot bij eb zeer goed zichtbaar, zelfs op een afstand van honderd meter. Vaak was het wrak om de twee, drie jaar we even kort te zien. Dat is sterk afhankelijk van de getijden en ook de wind, die verantwoordelijk is voor zandbewegingen. Vaak is een goede windstoot al voldoende om het wrak weer te laten verdwijnen. Het is uniek dat het wrak zo goed en duidelijk zichtbaar is als nu. Vaak blijven de restanten van de duikboot zo goed als onzichtbaar in het zand.

Wissant Frankrijk
© Wikipedia.org

Duikboot werd meteen in onbruikbaar gemaakt door de bemanning
Ooit vertrok de duikboot uit Zeebrugge en werkte het in de buurt van Boulogne-sur-Mer en Le Havre, waar het mijnen probeerde te leggen. De duikboot maakte vijf patrouilles waarbij twaalf schepen tot zinken werd gebracht en drie andere schepen werden beschadigd. Bij de gezonken boten hoorde een oorlogsschip. Uiteindelijk liep de duikboot vast in zware mist in de nabijheid van Wissant. De bemanning blies de duikboot direct in tweeën om zo te voorkomen dat de geallieerden er nog gebruik van zouden kunnen maken.

Duikboot bij Wissant is op zichzelf niet uniek
De vondst van de duikboot bij Wissant is niet uniek. Zo werd in april 2018 een duikboot langs de Deense kust gevonden. Volgens onbevestigde bronnen zou deze duikboot een schat aan goud herbergen, in de praktijk is de tot oorlogsgraf uitgeroepen duikboot moeilijk te onderzoeken, zelfs niet met moderne apparatuur. Behalve goud en andere waardevolle spullen moeten er ook veel restanten van gesneuvelden in deze duikboot liggen. Andere bekend voorbeeld is de Australische duikboot, die in 2017 gevonden werd. Deze duikboot bleek dienst te hebben gedaan tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hoe deze duikboot gezonken is, is en blijft waarschijnlijk altijd een groot mysterie. Er liggen ook geen plannen om dit binnenkort nader te onderzoeken waardoor het een raadsel zal blijven wat er precies met deze duikboot gebeurd is.

Geef een reactie