Bacteriën en virussen, wat zijn het eigenlijk en wat kunnen ze met je doen? Als mensen aan bacteriën en virussen denken, trekken ze bij voorbaat al een vies gezicht. Toch is dat niet helemaal terecht want soms zijn bijvoorbeeld bacteriën best nuttig. Daarom is het belangrijk dat je de verschillend kent tussen bacteriën en virussen.
Wat is en doet een bacterie
Bacteriën en virussen zijn niet hetzelfde. Bacteriën zijn eencellige organismen die niet met het blote oog waarneembaar zijn en ze zitten overal. Niet alleen in ons voedsel en op oppervlakten, maar ook op ons en in ons. De meeste bacteriën zijn eerder nuttig dan gevaarlijk voor mensen en dier, maar helaas zijn ze dat niet allemaal. Wanneer bepaalde bacteriën op een verkeerde plek komen, kunnen ze een gevaar opleveren voor de gezondheid. Sommige bacteriesoorten kunnen helaas infectieziekten veroorzaken, zoals een longontsteking, een blaasontsteking of een maagzweer. Als een persoon geïnfecteerd wordt door een dergelijke bacterie zal zijn of haar afweersysteem deze bacterie bestrijden. De ziekte kan dan vanzelf overgaan. Is er te weinig weerstand, dan is er vaak medicatie nodig om de ziekte te bestrijden, zoals antibiotica. Toch zijn er ook bacteriën die we juist nodig hebben, bijvoorbeeld de bacteriën die onze darmen helpen om ons voedsel te verteren of de bacteriën die onze huid in een goede staat houden.
Wat is en doet een virus
Een virus is nog kleiner dan een bacterie. Het is eigenlijk een bepaalde hoeveelheid erfelijk materiaal wat omringd wordt door een eiwitmantel die de levende cellen van een gastheer infecteert. Het virus vermeerdert zich bij een drager, bijvoorbeeld een mens of een dier. Het kan bijvoorbeeld niet in voedsel vermeerderen zoals een bacterie dat wel kan. Mensen die geïnfecteerd worden door een virus zijn afhankelijk van hun eigen afweersysteem. Antibiotica helpt hier niet. De meeste mensen kennen het virus van de verkoudheid of griep die ze kunnen veroorzaken. Omdat virussen erg besmettelijk zijn worden er door een virus vaak veel mensen besmet. Dit zie je aan griepepidemieën en nu ook aan het coronavirus. Als het virus een lichaam is binnengedrongen wordt er gesproken over een infectie en bij het coronavirus is dat het COVID-19. Natuurlijk reageert het lichaam op deze infectie wat klachten veroorzaakt, zoals koorts, spierpijn, hoofdpijn of hoesten. Tijdens deze aanval op het lichaam kunnen er ook ergere complicaties ontstaan zoals een longontsteking en omdat antibiotica niet werken tegen een virus moet het lichaam krachtig genoeg zijn om hier zelf de strijd mee aan te gaan.
De verspreiding van een virus of bacteriën
Het verspreiden van een virus of bacterie van mens naar mens kan op verschillende manieren gaan. Een bacterie gaat vaak via de handen. Bacteriën kunnen op oppervlakten zitten en door elkaar een hand te geven, breng je dit over. Een virus kun je ook via de handen overbrengen, naar jezelf maar ook naar anderen. Virusdeeltjes kunnen op oppervlakten zitten en via de handen naar de neus, de ogen of de mond gebracht worden. Daarom is in beide gevallen de hygiëne van de handen erg belangrijk. Goed en regelmatig wassen met zeep kan verspreiding tegengaan.
Verspreiding via de lucht
Een virus kan ook nog verspreid worden via de lucht die je inademt. Als iemand hoest of niest kunnen kleine virusdeeltjes als druppeltjes in de lucht komen. Daarom is hoesten of niezen in de arm of in wegwerpzakdoekjes beter dan in je hand. Ook is het verstandig om minimaal twee meter afstand te houden van de niesende of hoestende persoon.
Geef een reactie