Actua

Milieubewust je huisdieren verzorgen

Milieubewust je huisdieren verzorgen

© Pixabay.com

Huisdieren, we zien ze toch zo graag. Ze zijn onderdeel van ons gezin en we zouden ze niet meer kunnen missen. Maar het is nu eenmaal zo dat de ecologische voetafdruk van een huisdier groot is en als je milieubewust leeft, dan kan dit een zorgpuntje zijn. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je huisdieren zo milieubewust mogelijk te verzorgen. Benieuwd wat je kunt doen? Je ontdekt het hieronder!

Koop niet zomaar voedsel voor je huisdier

Vleeseters zoals honden en katten hebben een grote milieu-impact door hun voedsel. Daarom is het belangrijk om niet zomaar eender welk voedsel voor je hond of kat te kopen. Droogvoer is namelijk minder belastend voor het milieu dan natvoer. Dus kies je het best voor brokjes in plaats van natvoer! Vermijd ook vers vlees of vis, je huisdier kan perfect leven op brokjes en de klimaatimpact van vers vlees of vis is ontzettend hoog! Daarnaast kan je erop letten dat de voeding van je huismerk keurmerken voor milieu en dierenwelzijn bevatten. Enkele voorbeelden:
beter Leven (1 of 3 sterren), MSC, ASC of biologisch.

Kan ik mijn hond of kat plantaardig voer geven?

Misschien denk je dat het beter is om je trouwe viervoeter plantaardig eten te geven. Maar dat is niet altijd beter! In hondenvoer zitten veel bijproducten zoals hart, longen en uiers die een erg lage milieudruk hebben, in sommige gevallen lager dan die van plantaardige ingrediënten (zoals soja). Honden zouden wel plantaardig kunnen eten, als je dit verkiest, maar katten hebben dierlijke producten nodig!

Milieubewuste huisdieren
© Pixabay.com

Niet alle spulletjes voor je huisdier moeten nieuw zijn

Mandjes, speelgoedjes, verzorgingsproducten, je wilt je huisdier steeds van het beste voorzien. Dat is logisch ook, want je ziet je harige vriendje nu eenmaal erg graag. Er is niets met je huisdier zo nu en dan te verwennen, je hoeft enkel niet altijd nieuwe spulletjes te kopen. Als je op de uitkijk staat voor tweedehandsspullen, dan spaar je niet alleen geld uit, maar dan verlaag je ook nog eens drastisch de impact op het milieu! Mooi meegenomen, toch? Als je toch nieuwe spulletjes wilt kopen, let dan op het materiaal waaruit ze gemaakt werden. Als je bijvoorbeeld een hok koopt, let dan op het FSC-keurmerk en neem geen geïmpregneerd hout, want dat is giftig als je hond of kat erop bijt!

Belangrijk: ruim hondenpoep goed op!

Honden- en kattenpoep kan je het best zo snel mogelijk opruimen. Ze kunnen allerlei ziektes verspreiden. De beste keuze is om hondenpoep gewoon in de afvalbak te plaatsen en niet in de gft-bak! Als je een kat hebt, dan moeten ook de korrels tijdig weggesmeten worden. Kattenbakkorreltjes kunnen soms wel een milieu-impact hebben, maar tegenwoordig zijn er zelfs korrels op plantaardige basis en hierbij is de impact bijna nihil! Probeer zoveel mogelijk de poep weg te scheppen en niet continue het kattenzand te vervangen, zo zorg je er ook voor dat de milieu-impact vermindert!

Geef een reactie