Actua

Composteren kun je leren

Composteren kun je leren

© Pixabay.com

Waarom zou je groenten-, fruit- en tuinafval (gft) in een kliko gooien als je ook de bodem in je tuin ermee kunt verbeteren? Het scheelt je geld voor meststoffen, het geeft voldoening en je planten zullen je dankbaar zijn.

Wat is composteren?

Composteren is simpel gezegd het recyclen van organisch materiaal, in dit geval jouw gft. Dankzij schimmels, bacteriën, pissebedden, wormen en andere kleine beestjes wordt jouw organische afval omgezet in compost.

Hoe begin je met composteren?

Er zijn diverse mogelijkheden om te composteren. De bekendste is misschien wel de composthoop en daarnaast bestaan er ook nog compostbakken en –vaten. Afhankelijk van de grootte van jouw tuin en huishouden kun je de optie kiezen die het beste bij je past. En als je geen tuin hebt kun je ook composteren, namelijk in een zogenaamde wormenbak.

De composthoop

Een composthoop is misschien wel de eenvoudigste manier om te beginnen met composteren. Je hebt er, behalve wat ruimte, niets voor nodig. Een composthoop is een geschikte optie als je een relatief grote tuin tot je beschikking hebt. Een ideale plek voor de hoop is in de schaduw, anders droogt een en ander te snel uit. Verder moet je zorgen voor een goede menging van groen materiaal (vochtig afval, bijvoorbeeld schillen of gemaaid gras) en bruin materiaal (droog afval, zoals takken). De composthoop moet minstens eenmaal omgeschept worden na enkele maanden.

Compost
© Pixabay.com

De compostbak

Een compostbak kun je kopen of zelf maken, bijvoorbeeld van pallets. Ook deze optie is geschikt voor een grote tuin. Het beste kun je twee of drie bakken naast elkaar zetten, zodat je de compost in verschillende stadia door kunt schuiven. Plaats de compostbak(ken) in de schaduw en zorg ook hier voor voldoende afwisseling tussen groen en bruin afval.

Het compostvat

Een compostvat koop je bijvoorbeeld bij een tuincentrum of een doe-het-zelfzaak. Met composteren in een vat kun je het beste in de lente of zomer beginnen, want door de warmte wordt het proces sneller in gang gezet. Een compostvat is een goede optie als je tuin niet zo groot is. Zoek een plek in de tuin die enkele uurtjes zon per dag krijgt met een onverharde ondergrond. Het vat plaats je op betonnen tegels met enkele centimeters ruimte ertussen of op een pallet. Leg een 15 centimeter dikke, luchtige laag op de bodem (bijvoorbeeld dennennaalden of houtsnippers) en het composteren kan beginnen. Wekelijks prik je even in de hoop met de beluchtingsstok die je bij het vat krijgt. Zorg in het vat voor een goed mengsel van vochtig en droog materiaal.

De wormenbak

Heb je geen (grote) tuin en wil je toch composteren? Dat kan in een wormenbak. Deze kun je zelf maken of je kunt er een kopen. Een wormenbak maken is vrij eenvoudig, maar verdiep je wel even in de materie. Niet alle wormen kunnen aarden in een wormenbak en je kunt ook niet alle soorten gft aan ze geven.

Wat kun je wel en niet composteren?

Wel: groente- en fruitresten, eierschalen, aardappelschillen, koffiedik en –filters, notendoppen, tuinafval (onkruid), vlees- en visresten, verwelkte snijbloemen en kamerplanten.

Niet: theezakjes, as van de open haard, koffiepads, kattenbakvulling, saus, vet en olie, schelpen, boomwortels en grof, ongesnipperd snoeihout.

Geef een reactie