Budget

Een reisverzekering afsluiten is geen overbodige luxe

Een reisverzekering afsluiten is geen overbodige luxe

© Pixabay.com

Vakantieplannen binnenkort? Een skivakantie of een (exotische) bestemming in de zon in het vooruitzicht. Dan heb je mooie perspectieven voor de boeg om naar uit te kijken. Reizen is een ideale uitlaatklep om stoom af te laten en je batterijen op te laden. Maar soms slaat de wet van Murphy toe. Je kan om één of andere uiteenlopende reden niet vertrekken. Of op de reisbestemming verkeer je onverwacht in een noodsituatie? Dan zorgt een reisverzekering voor het nodige soelaas. Je wordt alleszins niet met een financiële kater geconfronteerd als je voor je vertrek een reisbijstandverzekering hebt afgesloten. Hieronder een kleine handleiding in een notendop over het nut van een reisverzekering polis.

Een verzekering voor op reis gaan

Een reisverzekering beschermt je en je gezin tijdens je vakantieverblijf. Voor de goede orde: je bent niet verplicht om een reisverzekering af te sluiten, maar het spreekt voor zich dat het wel zijn nut kan bewijzen tijdens een vakantie wanneer er iets zou mislopen. Een ongeluk loert vaker om de hoek dan je denkt. Laat niets aan het toeval over is een advies die je best niet in de wind slaat. Het ziekenfonds waar je bij bent aangesloten, komt weliswaar tussen als je medische zorgen nodig hebt in het buitenland en dekt in de meeste gevallen je repatriëring als dit medisch gezien noodzakelijk is. Maar sommige rekeningen worden echter niet door je ziekenkas vergoed. Als je fervent liefhebber bent van een gevaarlijke vrijetijdsbesteding, zal je geen aanspraak kunnen maken bijvoorbeeld. Hetzelfde geldt voor het verlies van je bagage. De interventie van een ziekenfonds is overigens tot een bepaald bedrag gelimiteerd. Om die reden kan een bijkomende reisverzekering zinvol zijn.

De meest voorkomende reisverzekeringen

Bepaalde risico’s worden door de reisverzekering gedekt voor jou en het hele gezin. De meest voorkomende soorten reisverzekeringen zijn:
– Annulatieverzekering: deze verzekering beschermt je wanneer je door samenlopende omstandigheden niet kan vertrekken. Onder deze noemer vallen volgende situaties: ziekte, de dood van een naast familielid of een verkeersongeluk tijdens je reis.
– Persoonsbijstand: het resterende bedrag als je medische zorg nodig hebt in het buitenland en waar het ziekenfonds of de hospitalisatieverzekering niet verder meer in tussenkomt of bij een repatriëring.
– Rechtsbijstandsverzekering: juridisch advies en tussenkomst van gerechtskosten bij een dispuut tijdens je reis. De ligging van je verblijf klopt niet of de woning bevindt zich in een erbarmelijke toestand.
– Bagageverzekering: je reiskoffer liep schade op of is gestolen. Als je kleding bijvoorbeeld nodig hebt wordt dit eveneens vergoed door de verzekeringsmaatschappij.

Reisverzekering
© Pixabay.com

Waar sluit ik het beste een reisverzekering af?

Het hangt er vanaf waar je je reis bestelt. Als je dat op een reisbureau doet, wordt meestal een reisverzekering aangeboden. Als je de aanbieding aanvaardt, zal je wel moeten vragen welke tegemoetkomingen in de reispolis zijn voorzien en welke vergoedingen zijn uitgesloten. Kwestie om precies te weten waar je aan toe bent in het geval dat je iets overkomt tijdens de duur van je reis. Maar je moet je niet verplicht voelen om een reisverzekering af te sluiten bij je reisbureau. Je bent vrij om eventueel zelf een voordelige reisverzekering af te sluiten. Online kan je de verschillende tarieven vergelijken. Voor een annulatieverzekering tenslotte moet je wel op je hoede zijn. Die verzekering loopt alleen maar in de periode wanneer je je reis maakt. Hou daar rekening mee en neem een marge van een paar dagen.

Geef een reactie