Ontspanning

Je eigen geurketting van lavasteen

Je eigen geurketting van lavasteen

© Pixabay.com

De oude monniken gebruikten in de middeleeuwen in parfum gedrenkte halssnoeren om hun lichaamsgeur te verhullen. Maar wist je dat moderne parfums nog steeds op etherische oliën gebaseerd zijn?

Etherische olie
Etherische oliën zijn niet-vette oliën die de essentie van een plant zouden bevatten. Ze worden daarom ook wel “essentiële oliën genoemd”. Hoewel ze niet vet zijn zijn ze erg brandbaar, zeer vluchtig (verdampen snel) en ze bevatten de typische geur van de plant of bloem waaruit ze gewonnen zijn. Ook zijn ze antiseptisch, dus ontsmettend. Vaak worden er geneeskrachtige eigenschappen aan etherische oliën toegeschreven.

Kralen van lavasteen
Er zijn nu mooie kralen op de markt waarmee je je eigen halssnoer van lavastone kan rijgen. Deze lavastenen zijn poreus en kunnen daardoor etherische oliën opnemen. Lavastenen zijn stenen gemaakt uit gestolde lava. Het zijn halfedelstenen die je helpen aarden en zelfvertrouwen bevorderen.

Creëer je eigen parfum
Met een ketting met lavasteen eur je heerlijk naar de etherische olie van jouw keuze: het natuurlijke parfum dat bij je past. Wil je een ander geurtje: geen probleem. Na een dag of drie is de oude geur vervlogen. Sommige geuren mengen trouwens heerlijk met elkaar. Dan hoef je dus niet te wachten tot de oude geur helemaal vervaagd is.

Wat heb je nodig?
Om je eigen lavastenen-ketting te creëren heb je nodig: een dun koord om de kralen aan vast te rijgen, een lintvormig suède of leren koord om het kaal gebleven koord mee te bedekken, metalen sluitinkjes en een tang en lavastenen in verschillende kleuren, zoals zoals paars, blauw, wit, groen, geel en lichtgrijs. Ook kun je bijvoorbeeld houten kralen gebruiken, om tussen de ronde lavasteentjes te plaatsen en je ketting op te leuken. Je kunt een neutraal geurende “gewone” vette olie kiezen als “drager” om de krachtige etherische olie mee te verdunnen: bijvoorbeeld jojoba-, kokos- of amandelolie.

Lavasteen
© Pixabay.com

Verschillende geurtjes en toepassingen
Voor de geur neem je een etherische olie naar keuze: lavendel om je relaxed te voelen. Of roos voor romantiek, net als de zoete en exotische geuren ylang ylang en jasmijn. Oranjebloesem geeft je een friszoete, mysterieuze geur. Citrusgeuren, zoals mandarijn, sinaasappel, grapefruit, citroen en pompelmoes zijn opbeurend en fris, maar pas op: ze kunnen je huid verkleuren onder invloed van zonlicht!

Sommige etherische oliën worden gebruikt om de huid te ontsmetten, en kun je in huis verspreiden om je te beschermen tegen insecten, luchtwegeninfecties en andere kwalijkheden (zoals sigarettenrook)… Maar zijn misschien minder geschikt om als parfum te dragen. Tea tree, citronella, of tijm zijn hiervan voorbeelden.

Maak je parfum persoonlijk
Nu je toch creatief bezig bent, is het vast ook een leuk idee om etherische oliën met elkaar te vermengen en zo je eigen parfum te creëren.. Al mengende zul je snel ontdekken welke etherische oliën mengen met welke en welke een minder geschikte match zijn voor elkaar. Ook een rol hierin speelt dat sommige oliën veel sterker ruiken dan andere. Etherische rozenolie bijvoorbeeld is zeer krachtig, terwijl vanille meestal verdund en daardoor een stuk “zwakker” is. Van deze laatste zal je daarom veel meer nodig hebben.

Nog even dit
Maar pas op: sommige etherische oliën staan erom bekend dat ze bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken. Oliën die een risico op huidirritatie leveren zijn bijvoorbeeld lemongrass, oregano of kaneel. Bij een allergische reactie dien je je ketting onmiddellijk af te nemen en je huid op de aangedane plek direct te wassen met zeep, reinigingsmelk of iets anders dat etherische oliën oplost.

Etherische oliën zijn natuurlijk en bij juist gebruik zeer heilzaam voor je gezondheid. Veel plezier bij het creëren van je eigen geurige lava-ketting!

Geef een reactie