Ontspanning

Maak je herbruikbare make-up doekjes zelf

Maak je herbruikbare make-up doekjes zelf

© Pixabay.com

Ik gebruik niet iedere dag cosmetica. Als ik wel zin en tijd heb om me volledig op te maken, schrik ik iedere keer van de enorme hoeveelheid wattenschijfjes, die ik gebruik om de boel te verwijderen. Dat moet anders kunnen! Na wat experimenteren is het me gelukt de perfecte wasbare wattenschijfjes (of make-up doekjes, mijn product zit er een beetje tussenin) te maken. Goed voor het milieu, goed voor je portemonnee. Hieronder laat ik je stap voor stap zien, hoe jij ze ook kunt maken.

Benodigheden:
-oude handdoek
-oude katoenen lap, liefst met een leuk printje
-naaimachine
-schaar
-spelden
-centimeter
-saté-prikker

Uitvoering:
Knip vierkantjes van 8 bij 8 centimeter van de handdoek en de katoenen lap. Zo veel als je nodig hebt. Pak een handdoek vierkantje en een katoenen vierkantje. Speld de vierkantjes op elkaar, met de goede kant naar binnen. Naai ze nu aan elkaar onder je naaimachine. Hou voor de zoom ongeveer een centimeter aan. Zorg ervoor dat je het laatste stukje (ongeveer anderhalve centimeter) niet aan elkaar naait. Je moet je wattenschijfjes immers nog om kunnen draaien.

Om te zorgen dat de lapjes niet te propperig worden, knip je de zomen zoveel mogelijk weg voor het omdraaien. Vooral in de hoekjes. Kijk even hoeveel de stof rafelt en schat in hoeveel je veilig weg kunt knippen. Draai de wattenschijfjes nu binnenste buiten. Dat is best een priegelwerk, gebruik de saté-prikker indien nodig. Als dat gelukt is, kun je aan de afwerking beginnen. Strijk je lapjes mooi glad en werk ze af met een zigzagsteek, ongeveer een halve centimeter vanaf de rand. Het stukje dat je niet vastgenaaid had, wegens het omdraaien, is nu ook vast als het goed is. Werk eventuele draadjes af. Klaar is je wasbare wattenschijfje, dat je eindeloos kunt gebruiken!

Make up
© Pixabay.com

Variaties:
Ik vind het prettig make-up doekjes formaat wattenschijfjes te hebben. Zoals ik ze boven gemaakt heb, zijn ze 6 bij 6 centimeter. Uiteraard kun je ze zo groot of ze klein maken als je zelf wilt. Als je ze maakt met een handdoek en een lapje katoen, kun je maar één kant gebruiken om je make-up te verwijderen. Maar ze zien er wel aantrekkelijk uit als je een leuk contrast stofje kiest. Ga je voor meer gebruiksgemak, dan kun je ook beide zijden uit stof van de handdoek maken. In plaats van een oude handdoek kun je ook washandjes gebruiken. Heb je geen oude handdoeken? Kijk eens bij de kringloopwinkel of op marktplaats. Als je goed om je heen kijkt, zie je zoveel materiaal dat je kunt hergebruiken!

Gebruik:
Als je wattenschijfjes klaar zijn, kun je ze in een mooie glazen pot in je badkamer bewaren. Je kunt ze gebruiken net als een wegwerpwattenschijfje. Ik vind het prettig werken met een beetje milde olie, zoals bijvoorbeeld amandelolie. Voor je ze in de was gooit, kun je ze het beste even laten drogen. Je kunt ze eenvoudig op de rand van de wastafel leggen. Als je een witte handdoek gebruikt, zal je merken dat de vlekken er niet helemaal goed uitgaan in de was. Dat is niet erg, ze zijn wel schoon. Vind je dat vervelend? Gebruik dan een donkere kleur handdoek. Wassen doe je in een wasnetje op 30 graden, samen met je andere was. Ze nemen nauwelijks ruimte in beslag in de machine.

Geef een reactie