Ontspanning

Magische wortels laten groeien doe je zo

Magische wortels laten groeien doe je zo

© Pixabay.com

Het maken van magische wortels komt uit de inspiratie van het boek 101 Brilliant Things for Kids. Bij het thema wetenschap komt deze leuke groene proef naar voren. Ik zal in deze blog uitleggen hoe dit project te werk gaat en leuk is om samen met kinderen te ondernemen.

Je hebt voor dit project slechts het volgende nodig:
-Schaar
-Geschikte plant ( om wortels te laten groeien )
-Kleine doorzichtige container
-WaterPotten (optioneel)
-Potgrond (optioneel)

Planten zijn erg goed in het creëren van veel meer van zichzelf – en niet slechts uit zaden. In feite kunnen ze vrij vaak nieuwe wortels laten groeien uit een kleine afgeknipte stengel van de plant. Dit doet haast lijken op het laten groeien van een nieuwe voet vanuit een kleine vinger. Alleen is dit bij planten veel minder vreemd. Meestal gaat dit slimme werk onder de grond door en zie je hier niets van, maar sommige planten laten je gluren naar wat ze doen, omdat ze zelfs nieuwe wortels in water kunnen produceren. Als je de magie zelf in actie wilt zien, moet je eerst enkele geschikte planten vinden om te knippen. Veel kruiden zijn hier ideaal voor en heb je al gauw in de tuin staan, zoals de kruiden rozemarijn, munt, salie, dragon, citroenmelisse, tijm en oregano. Snijd ongeveer 15 cm van het uiteinde van een plantstengel zonder bloemen af om te gebruiken, verwijder eventuele bladeren op de onderste helft, zodat deze niet kunnen gaan schimmelen. Vervolgens plaats je dit afgesneden stuk plant in een kleine container met water. Deze kun je het beste op een zonnige en warme vensterbank plaatsen.

Kiem
© Pixabay.com

De beste container om te gebruiken, heeft een smalle bovenkant, dit helpt om de stengel rechtop te houden zodat deze niet omvalt in het water. Je moet het water om de paar dagen verversen zodat het vers en schoon blijft – je kunt altijd kraanwater gebruiken, maar regenwater is eigenlijk nog beter omdat het minder chemicaliën en meer voedingsstoffen bevat dan kraanwater. Verbazingwekkend binnen 2-6 weken (afhankelijk van welke plant je gebruikt) moet je beginnen te zien dat wortels uit de basis van de gebruikte stengel beginnen te groeien. Je ziet witte steeltjes onderaan de steel verschijnen. Je kunt ze op deze manier houden en hun nieuwe bladeren oogsten als het kruiden zijn. Andere planten kun je vervolgens in kleine potten verpoten en vervolgens verder gaan kweken.

Tip: in tegenstelling tot de bladeren groeien de wortels bij voorkeur weg van licht. Je kunt het beste daarom donkerdere glazen potten gebruiken of zelfs wat donker papier rond de container wikkelen. Kun je niet genoeg krijgen van dit bijzondere proces: Probeer eens andere stekken van bladeren, wortels of stelen van verschillende planten en kijk hoeveel je kunt groeien. Veel planten kunnen zichzelf eenvoudig vermeerderen door stengels te groeien op water.

Welke doen het beter – die in water geplaatst of die in potgrond? Waar baseer jij jouw keuze op? Het boek “The Sciencey Bit” zegt dat wortels die ergens anders groeien dan het oorspronkelijke zaad of uit de hoofdwortel zelf, adventieve wortels zijn. Wanneer planten uit andere delen van een plant worden gekweekt, zoals daar zijnde een stengel, blad of wortelstek, wordt dit vegetatieve vermeerdering genoemd en zijn de planten genetisch identiek aan hun ouders.

Geef een reactie