Ontspanning

Twitterconversaties verbergen? Het kan nu!

Twitterconversaties verbergen Het kan nu!

© Pixabay.com

Twitter heeft, net als elke andere vorm van sociale media, op tijd en stond last van een toxische cultuur. De conversaties onder tweets kunnen al snel een uitgesproken negatieve bocht nemen en zijn vaker wel dan niet slagvelden van discussie. In een poging om dit giftig element uit hun product te halen heeft Twitter aangekondigd dat gebruikers vanaf nu de mogelijkheden hebben om deze conversaties te verbergen. Concreet heeft iedereen nu de optie om antwoorden op hun tweets te verbergen.

Een voorbode van meer?

Deze gloednieuwe optie kadert in een brede bedrijfsstrategie om tweeten in een positieve richting te duwen. Het bedrijf is met name bezorgd om de kwaliteit van de content. Het verbergen van de antwoorden op tweets is dan ook meer dan waarschijnlijk slechts de eerste stap in deze nieuwe richting. Andere en nog ingrijpender veranderingen worden momenteel druk besproken. Zo vliegen er geruchten rond dat het in de toekomst mogelijk zal worden om retweets uit te schakelen, dat er niet meer getagd kan worden zonder toestemming en ga zo maar door.

Gezonde conversaties

Het concept waar deze zetten in kaderen werd gelanceerd in maart 2018 onder de noemer “Gezonde conversaties”. De CEO, Jack Dorsey, maakte toen duidelijk dat de onderneming vast van plan is het zogenaamde trollen een halt toe te roepen door een framework op poten te stellen gebaseerd op kritisch denken en gezond debat. Een framework waarvan de eerste stappen het toegeven en herstellen van de eigen fouten was. Zo maakte de man die de retweet optie in 2009 ontwierp, Chris Wetherell, in het verleden al duidelijk dat hij hier spijt van had. Zo gaf medeoprichter Biz Stone ook toe dat de zogenaamde vermeldingen incorporeren een vergissing was.

Twitter
© Pixabay.com

Een spamfilter

De optie om de antwoorden op tweets te verbergen laat ze echter niet volledig verdwijnen. Komen er ongepaste opmerkingen of grappen? Dan kan je ze verbergen, maar andere gebruikers kunnen ze nog altijd bekijken door door te klikken op “meer antwoorden”. Een punt van kritiek is dan ook dat het vooral op kleine schaal gericht is. Gebruikers die op grote schaal lastig gevallen worden zullen veel minder geholpen zijn door deze nieuwe optie. In dat opzicht lijkt deze nieuwe functie dan ook meer op het markeren van een mail als spam. Geweldig voor eenmalige ongewenste mails, maar niet per se nuttig om ze allemaal tegen te houden. Men kan zich ook de vraag stellen in hoeverre deze nieuwe functie mensen tegen gaat houden om toch door te klikken op de antwoorden.

Sensibilisering

Een interessant aspect aan het hele gebeuren zijn de mogelijkheden tot sensibilisering. Zo werd deze feature in Canada uitgetest. Daar gaf 27% van de gebruikers aan dat ze in de toekomst beter zouden nadenken over hun antwoorden nadat ze melding kregen van het feit dat hun antwoorden op tweets verborgen werden door de originele tweeter. Het is een idee dat dus de kaart trekt van de zelfmoderatie en daarbij het laissez-faire imago van Twitter ook in stand blijft houden. Zo blijft het een platform waarop vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel wordt gedragen. De keerzijde daarvan is natuurlijk dat het nog altijd geen echte stok is om de vele trollenlegers weg te slaan. Maar het is en blijft een stap in de goede richting en dat valt enkel toe te juichen!

Geef een reactie