Ontwikkeling

Welke voorbereiding kan je nemen voor een sollicitatiegesprek?

Welke voorbereiding kan je nemen voor een sollicitatiegesprek

© Pixabay.com

Je hebt je vacature gestuurd naar een organisatie of een bedrijf. Een fractie later ontvang je een bericht dat je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Maar wat nu? Hoe moet je je voorbereiden? Lees in deze blog ‘Welke voorbereiding kan je nemen voor een sollicitatiegesprek?’ hoe jij het beste je hierop kan voorbereiden. Met een duidelijk zesdelig stappenplan helpen we je langs deze weg verder.

Stap 1: De functie en de brief van het sollicitatiegesprek

Voor dat het sollicitatiegesprek plaatsvindt, heb je een brief met de sollicitatie geschreven en een reactie gegeven over de functie. Omdat het misschien al een tijdje geleden is, kan je best nog eens lezen wat de functie inhield. Het is immers belangrijk dat je weet hoe jij je kan voorbereiden op het aanstaande gesprek om te solliciteren. Wellicht stond er ook een profielschets in waarop de sollicitant aan bepaalde voorwaarden moest voldoen. Maak dat je al een paar antwoorden klaar hebt die de werkgever eventueel zou kunnen vragen.

Stap 2: Win zoveel mogelijk informatie in van het bedrijf

Je kan jezelf voldoende ‘ademruimte’ geven door zoveel mogelijk informatie in te winnen over het bedrijf waar je hebt gesolliciteerd. In welke sector werken ze en wat doen ze precies? Zorg dat je niet met de mond vol tanden staat als ze specifieke vragen hierover stellen tijdens het sollicitatiegesprek. Weeg zelf ook af of je wel past bij de onderneming en waarom. Recruiters doorprikken meteen de ballon als je onvoorbereid naar het gesprek bent gekomen. Zorg dus dat je voldoende googelt om het bedrijf door en door te kennen.

Stap 3: Bereid de meeste gestelde vraag voor: vertel iets over jezelf?

Een gesprek om te solliciteren voorbereiden begint al met het antwoord te geven van de meest gestelde vraag: ‘Kan je iets over jezelf vertellen’? Probeer zoveel mogelijk to the point te komen wat betreft opleiding en werkervaring, hoe je beroepsloopbaan tot op heden is verlopen en stip de goede kwaliteiten aan. Je moet het hierbij niet helemaal zakelijk houden. Je kan ook uitwijken over je vrijetijdsbesteding zodat je gesprekspartners zich een goed beeld over jou kunnen vormen.

Welke voorbereiding kan je nemen voor een sollicitatiegespre
© Pixabay.com

Stap 4: Bereid je voor op de traditionele terugkerende sollicitatievragen

Sommige vragen weet je op voorhand dat ze die vraag gaan stellen. Neem het nog eens grondig door voor dat het echte gesprek plaatsheeft. Dan praat je ook vlotter en veel vragen zijn voorspelbaar zoals:

  • waarom heb je bij ons bedrijf gesolliciteerd?
  • waar zie je jezelf over zes jaar binnen onze bedrijfsstructuur?
  • wat zijn je zwakke punten?
  • wat zijn je positieve punten?

Door deze vragen voor te bereiden, kom je meer geloofwaardig over wanneer je als sollicitant spontaan antwoordt.

Stap 5: Scoor door zelf vragen te stellen

Aarzel tijdens het sollicitatiegesprek niet om zelf vragen te stellen. Dan scoor je over het algemeen heel goed bij recruiters. Schrijf de vragen op voorhand op en stel ze aan de verantwoordelijken van het bedrijf of organisatie. Geen vragen stellen spreekt immers niet in je voordeel.

Stap 6: Aanmelden met gepaste kledij

Wanneer je niet meteen door de mand wil vallen is het noodzakelijk om je aan te melden voor het sollicitatiegesprek in de aangepaste kledij. Andere kleine spullen die je kan klaar leggen: een notitieboekje en een pen, je cv, je motivatiebrief, een lijst van referenties of een portfolio indien dit nodig is.

Geef een reactie