Ontwikkeling

5 Tips om efficiënter te studeren

5 Tips om efficiënter te studeren

© Pixabay.com

Heb je het gevoel dat je hersenen een zeef zijn tijdens studeren? Je spendeert uren achter je bureautje, maar het lijkt gewoon allemaal niet zoveel zin te hebben. De stof is boekwerk en je hebt nu eenmaal geen tijd om het keer op keer grondig door te nemen. Misschien hoef je niet de kwantiteit van je studeertijd op te krikken, maar de kwaliteit. Hier zijn een aantal tips die je zullen helpen efficiënt te studeren.

Skip geen klassen
Soms lijkt het misschien niet effectief om alle klassen bij te wonen, vooral tijdens college gaat informatie waarschijnlijk het ene oor in en het andere oor uit. Toch is het verstandig niets te missen. Bereid je altijd goed voor en skip geen klassen. Door naar de stof te luisteren en je te focussen op uitleg en de samenvattingen die je krijgt, zal je de stof beter onthouden, zeker wanneer deze gevisualiseerd wordt met een diashow. Dit zal je veel studie-uurtjes thuis besparen.

Maak gebruik van je langetermijngeheugen
Uren achtereen studeren is heel ijverig, maar niet bepaald efficiënt. De opslagcapaciteit van je kortetermijngeheugen is beperkt en hierdoor zul je op de lange termijn vergeten wat je gestudeerd hebt. Probeer dus meerdere, maar kortere studiemomenten in te lassen, zodat de stof tijd heeft om in je langetermijngeheugen door te dringen. Hierdoor zul je de stof, ook lang na je assessment, test of presentatie nog steeds onthouden. Dit zal je minder gestrest maken en bovendien leer je meer met minder inspanning.

Maak gebruik van je zintuigen
Het is goed om verschillende handvatten aan te grijpen, wanneer je efficiënt wilt studeren. Door naar college te gaan, hoor je de stof en door de stof te visualiseren door bijvoorbeeld een grafiek te maken, zie je de stof. Probeer de stof dus te lezen, te horen, te bekijken door middel van diagrammen, foto’s etc. Op deze manier komt de stof op verschillende manieren binnen en kun je deze beter onthouden.

Efficiënter studeren
© Pixabay.com

Een geschikte ruimte
Studeren met de tv aan en je telefoon naast je, terwijl je een slechte houding aanneemt, is behoorlijk lastig. Het is essentieel een bureau te hebben, aan een ergonomische stoel te zitten en rust te creëren in de ruimte. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk afleidingen hebt en dat alles opgeruimd is. Laat niets op je bureau slingeren, zet je telefoon even op vliegtuigmodus en focus je volledig op de stof.

Creëer rust in je hoofd
Een opgeruimd bureau zet geen zoden aan de dijk, wanneer je hoofd niet opgeruimd is. Probeer dus een goede planning te maken. Veel studenten hebben ervaren dat het nuttig is om eerst andere zaken, zoals koken, opruimen en boodschappen doen, af te handelen, alvorens zij beginnen aan het studeren. Natuurlijk brengt dit het risico van uitstelgedrag met zich mee. Daarom is het belangrijk van tevoren een goede planning te maken, zodat andere bezigheden je studietijd niet in de weg zitten. Het kan nuttig zijn een to-do-lijstje in de buurt te houden, terwijl je studeert. Wanneer er iets in je hoofd opkomt dat je nog moet doen, schrijf je dit op. Op deze manier kun je je volledig blijven focussen op je studie.

Geef een reactie