Leven

Vitaminen voor de geest

Vitaminen voor de geest

© Pixabay.com

Er zijn diverse vitaminen voor je lichaam, maar wist je dat er ook vitaminen bestaan voor de geest? Lees snel verder als je hier meer over wil weten.

Voeding voor je geest
Voeding voor de geest is enorm belangrijk zodat je mentaal en fysiek in balans blijft. Om te weten wat jouw geest nodig heeft, moet je goed luisteren naar jouw innerlijke stem. Je geest blijft niet vanzelf gezond. Aan welke voeding moet je dan eigenlijk denken? Kennis is een voorbeeld. Door te lezen en leren, doe je kennis op. Dit is voeding voor je ‘denken’ en speelt zich voor een groot gedeelte in je hoofd af. Daarnaast heeft je geest behoefte aan liefde, tederheid, cultuur, ontspanning, avontuur, schoonheid, natuur, muziek. Deze behoeftes spelen meestal minder op de voorgrond dan de behoefte aan bijvoorbeeld eten en drinken. Maar als je je geest niet voed met voorgenoemde voorbeelden, dan zul je merken dat je je minder vitaal en vrolijk voelt. Het zou zelfs kunnen leiden tot een depressie (al is dit wellicht een wat extreem voorbeeld). Hieronder volgen nog een paar voorbeelden voor het voeden van je geest die je in het dagelijks leven eenvoudig kunt toepassen.

Grenzen stellen en jezelf ruimte geven
Volg jij je gevoel en zeg je weleens nee? Dit kan soms moeilijk zijn. Je voelt je al snel bezwaard tegenover de ander als je ‘nee’ zegt. Je voelt je wellicht minder aardig, terwijl je graag aardig gevonden wil worden. Als mensen werkelijk van jou houden, zullen zij jouw ‘nee’ respecteren en het alleen maar waarderen als jij goed voor jezelf zorgt.

Positieve mindset
Sta jij weleens stil bij jouw eigen gedachten? Zijn deze negatief of voornamelijk positief? Je ego kan er soms voor zorgen dat je blijft hangen in negatieve gedachten. Dit is niet gezond voor je geest. Negatieve gedachten kun je wel ombuigen naar positieve gedachten met bijvoorbeeld affirmaties en meditaties.

Vitaminen geest
© Pixabay.com

Omring je met positieve mensen
Je lichaam geeft al snel aan welke mensen jou energie geven en welke mensen jou energie kosten. Het is niet erg als iemand jou af en toe energie kost, maar het moet eerder uitzondering dan regel zijn. Jezelf omringen met mensen die jou energie geven, bezorgen jou vreugde in het leven. Dit kun jij andersom ook voor deze mensen betekenen.

Schoon je onderbewuste op
Vaak liggen in ons onderbewuste saboterende blokkades zoals trauma’s en negatieve overtuigingen. Je komt er pas achter wat in jouw onderbewuste ligt door goed naar jezelf te luisteren en jezelf ruimte te geven voor al jouw emoties. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te mediteren en als het ware ‘naar binnen te kijken’. Als dit jou lukt, kun je hierna vrijer en vreugdevoller leven.

Mindful zijn
Zonder dat je het door hebt, kun je op de automatische piloot leven. Wellicht doe je dingen die niet heilzaam voor je zijn. Ga dieper in op de patronen die je hebt. Stop even met wat je doet, denk na over wat je wil doen en onderzoek wat je daarvoor nodig hebt. Hierdoor ga je bewustere keuzes maken die wel heilzaam voor jou zijn.

Geef een reactie