Leven

Met deze 4 vragen kun je iemand echt goed leren kennen

Met deze 4 vragen kun je iemand echt goed leren kennen

© Pixabay.com

Wanneer ken je iemand echt? Is dat uit te drukken in de periode dat je iemand kent? Heeft dat te maken met openheid of leer je iemand nooit echt kennen, omdat iedereen wel een stukje voor zichzelf houdt. Wij hebben 4 vragen voor je opgesteld, waarmee je iemand echt goed leert kennen. We hebben ze voor je ingedeeld in 4 handige categorieën. Zo kan je zelf nog veel meer vragen bedenken. Kies daarbij voor open vragen, zodat je kunt voortborduren op je eerdere vragen.

Vragen om het gesprek te starten

Soms is het lastig om een gesprek te starten. Begin dan met een grappige of verrassende vraag om het ijs te breken.
1. Wat wilde je als kind later worden?

Wat-als… vragen

Om meer te weten te komen over de persoonlijkheid van iemand en hun idealen helpt het om hypothetische vragen te stellen. Je kunt in deze categorie grappige vragen bedenken, maar ook hele serieuze.
2. Als je iets uit het verleden over zou kunnen doen, wat zou dat zijn?

Persoonlijke vragen

Als je persoonlijke vragen stelt, kom je meteen dichtbij en leer je iemand echt beter kennen. Je loopt hierbij wel het risico dat iemand niet meteen bereid is om zichzelf open te stellen.
3. Wat is jouw meest bijzondere eigenschap?

Met deze 4 vragen kun je iemand echt goed leren kenne
© Pixabay.com

Vragen over het verleden

Met vragen die gaan over het verleden van iemand kom je meer te weten over belangrijke gebeurtenissen in zijn of haar leven en krijg je inzicht in de achtergrond en het karakter van iemand. Deze vragen zijn vaak persoonlijker en hiermee bouw je aan de vertrouwensband tussen jullie.
4. Welke gebeurtenis in je leven heeft je het meest gevormd?

Vragen stellen is ook luisteren

Bij het stellen van vragen hoort ook het luisteren naar het antwoord. Luisteren is lastiger dan je denkt. In de tijd dat iemand jouw vragen beantwoordt, zijn je gedachten inmiddels afgedwaald. We denken namelijk sneller dan dat we praten. Tijdens het luisteren heb je dus eigenlijk tijd over. Neem een open houding aan en concentreer je op de ander. Geef de ander de ruimte en pak het gesprek niet terug door meteen te reageren met ‘Dat is mij ook overkomen’. Je reageert als iemand is uitgesproken en stelt dan een vervolgvraag of probeert de ander te begrijpen door dat wat je gehoord hebt samen te vatten. Ook door middel van je lichaamstaal laat je zien dat je luistert. Je houdt oogcontact en je knikt af en toe. Luisteren heeft als doel de ander te begrijpen en je in te kunnen leven in zijn gevoelens.

Ga het avontuur aan

Iemand goed leren kennen is een ontdekkingsreis. Wat heeft iemand gemaakt tot wat hij nu is en wat gaat er schuil achter de eerste indruk? Jullie band wordt sterker. Je kan dit toepassen in je privésituatie, maar ook op je werk. We wensen jullie een goede reis op zoek naar elkaar.

Geef een reactie