Leven

Hoe ga je om met het verlies van een dierbare?

Hoe ga je om met het verlies van een dierbare

© Pixabay.com

Vroeg of laat krijgt iedereen er een keer mee te maken in het leven: je verliest een dierbare. Soms gebeurt dit heel plotseling en soms gaat er een lang ziektebed aan vooraf. Wat de oorzaak ook is, op het moment dat een goede vriend(in), partner, ouder, kind of ander familielid sterft, breekt er een moeilijke periode aan. Emoties overvallen je en iedereen reageert hier anders op. Hoewel verdriet als gevolg van een overlijdensgeval nooit van de ene op de andere dag overgaat, zijn er een paar dingen die je kunt doen om de pijn te verwerken.

Waarom is rouwen belangrijk?
Iedereen rouwt op zijn eigen manier. Dit kan afhankelijk zijn van iemands karakter, de band die diegene had met de overledene en de manier waarop de vriend(in) of het familielid overleden is. Hoewel iedereen op zijn eigen manier omgaat met zijn emoties, is het belangrijk om de pijn op een bepaalde manier te verwerken. Verdriet, wanhoop, angst en zelfs woede kan ervoor zorgen dat iemand concentratieproblemen ervaart, depressief wordt of lichamelijke klachten krijgt, zoals hartkloppingen en/of buikpijn. Het belangrijkste is dat de pijn op een gegeven moment een plekje krijgt. In plaats van voor de emoties weg te rennen, moet de situatie uiteindelijk geaccepteerd worden.

Laat de emoties toe
Krop de emoties niet op. Tegenwoordig horen we overal om ons heen dat we maar sterk moeten zijn en door moeten gaan, maar op het moment dat je een dierbare verliest, is het belangrijk jezelf de tijd te gunnen en de emoties de vrije loop te laten. Als je voelt dat je wilt huilen, laat de tranen dan rollen. Dit kan enorm opluchten, zeker wanneer je met iemand kan huilen die jouw vriend(in) of familielid ook mist. Wil je schreeuwen? Als dit jou een gevoel van opluchting geeft, doe dit dan.

Een frisse neus halen
Hoewel het begrijpelijk is dat je nergens zin in hebt en het liefst de hele dag in bed of op de bank wilt liggen, is het goed om af en toe even frisse lucht te halen. Daarnaast is het belangrijk gebalanceerd te zijn. Je moet je emoties niet opkroppen, maar zo nu en dan je gedachten even verzetten door een stukje te gaan fietsen, boodschappen te halen of met een vriend(in) wat te gaan drinken is nodig om te voorkomen dat je je afsluit en vast komt te zitten in een negatieve spiraal.

Verlies dierbare
© Pixabay.com

Zoek afleiding
In het verlengde van de vorige tip is het belangrijk om afleiding te zoeken. Verdriet kan je op elk ogenblik overvallen, bijvoorbeeld bij het horen van een liedje. Het is dan prima om je gevoelens de vrije loop te laten, maar blijf niet te lang in die emoties hangen. Zoek na een huilbuil wat afleiding in het sporten of zoek een nieuwe hobby.

Praat over je gevoelens
Om je gevoelens te verwerken is het essentieel om erover te praten. De een doet dit makkelijker dan de ander. Vind je het heel moeilijk? Begin dan met het bijhouden van een dagboek of probeer een rouwcursus. Lukt praten wel? Ga dan in gesprek met goede vrienden en familie. Praat over je gevoelens, maar deel ook herinneringen die je hebt van de overledenen. Op deze manier zul je het verlies langzaam maar zeker een plekje kunnen geven.

Geef een reactie