Ontwikkeling

5 levenslessen die ik van mijn ouders leerde

5 levenslessen die ik van mijn ouders leerde

© Pixabay.com

Als peuter of kleuter is papa of mama een held. In je puberteit zijn die helden verworden tot superstrenge, gênante wezens. Later ga je alles in ieder geval heel anders doen in de opvoeding van je kinderen dan je eigen vader en moeder. Tot die tijd aanbreekt en je toch terugdenkt aan je eigen jeugd. Bewust en onbewust geven we dingen uit onze jeugd weer mee aan onze kinderen. Welke levenslessen hebben we eigenlijk geleerd van onze ouders? Welke adviezen geven we graag door aan de volgende generatie?

Les 1: Heb respect voor alles om je heen

Ver voordat duurzaamheid hip was, waren mijn ouders hier al mee bezig. Zij leefden volgens het principe: ‘We hebben de aarde te leen van onze kinderen’. Ik mocht dus nooit een plastic tas aannemen in een winkel, maar we namen onze eigen linnen tassen mee. We verbouwden onze eigen groente en ik had ook een klein stukje tuin. Met veel liefde en geduld vertelde mijn vader hoe ik mijn plantjes moest verzorgen. Dat respect was er niet alleen voor de natuur, maar ook voor mensen. ‘Iedereen is evenveel waard en je laat mensen altijd uitpraten’ was de boodschap. Deze lessen geef ik nu ook weer door aan mijn kinderen.

Les 2: Geef niet op

Als het weleens tegenzat, leerde ik om door te zetten en te blijven geloven in mezelf. Blijf dromen, verlangen en hopen. Is iets nu niet mogelijk, in de toekomst misschien wel. De weg naar je doel is soms nog belangrijker en mooier dan het bereiken van je doel. Je weet nooit wat je onderweg tegenkomt.

Oudere
© Pixabay.com

Les 3: Durf te proberen (en te falen)

Hierbij weer een mooie spreuk uit de oude doos: ‘Een mens lijdt het meest onder het lijden dat hij vreest’. De angst om te falen werkt verlammend en zorgt ervoor dat je ook niets durft te proberen. Ik gebruik voor mijn kinderen de beroemde uitspraak van Pippi Langkous: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’. Heb vertrouwen in jezelf en probeer iets nieuws. Soms verras je jezelf en soms zal het niet lukken, maar ook van falen leer je.

Les 4: Durf nee te zeggen

Je mag je grenzen aangeven en nee zeggen als je ergens niet achter staat. Dat is niet alleen een les die ik aan mijn kinderen meegeef, maar ik moet mezelf er ook nog regelmatig aan herinneren. Nee zeggen betekent ook respect hebben voor jezelf. Misschien hebben andere mensen ook wel veel meer aan een oprechte ‘ja’, dan een onwillige ‘nee’.

Les 5: Geniet van de kleine dingen

Ook hier hoort weer een mooie uitspraak bij: ‘Het leven is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen.’ Het levens is niet altijd een feest en ook mijn vader en moeder hebben tegenslagen gekend, maar mijn moeder was een ster in het genieten van de kleine dingen. Zo kon ze spontaan bedenken dat we een picknick gingen houden in de woonkamer. Ook mijn vader kon heel enthousiast thuis komen als hij de eerste kamperfoelie weer had geroken.

Ik ben benieuwd welke levenslessen weer doorgegeven zullen worden aan de volgende generatie.

Geef een reactie