Leven

Doe-het-zelf assertiviteitstraining

Doe-het-zelf assertiviteitstraining

© Pixabay.com

Assertief zijn kent vele voordelen. Wanneer je moeite hebt om voor jouw eigen rechten en belangen op te komen, is het niet vreemd dat je graag wat assertiever wilt worden. Maar hoe kun je zomaar assertiever worden en kan iedereen assertief worden? In dit artikel lees je precies hoe je assertiever kunt worden. Maak gebruik van de volgende tips en ga direct een stuk assertiever door het leven.

Zeg vaker ja
Iemand die meer timide is, zal eerder nee zeggen op spontane vragen. Of je een andere functie op het werk wilt uitoefenen, een project wilt aankondigen of simpelweg een gezellig dagje uit. Door het leven met de juiste motivatie aan te pakken, wordt je automatisch een stuk assertiever. Ga jouw angsten uit de weg door vaker ‘ja’ te zeggen. Denk niet te lang na, maar pak de kansen die op jouw pad komen met beide handen aan.

Door juist dingen te doen die je spannend vind, leer je jezelf beter kennen. Je leert dat bepaalde zaken je eigenlijk een stuk beter afgaan dan dat je had verwacht. Hierdoor krijgt jouw zelfvertrouwen een flinke boost en kun je een stuk assertiever worden. Assertiever wordt je niet door passief te blijven en nee te zeggen. Zeg volmondig ‘ja’!

Doelen stellen
Het kan nog best een proces zijn om assertief in jouw schoenen te staan. Daarom is het belangrijk om doelen te stellen. Dat je van de een op andere dag enorm assertief wordt, zal niet vaak gebeuren. Maar wanneer je een duidelijk doel stelt dat je bijvoorbeeld dit jaar assertiever wilt worden, dan kan dat stapje voor stapje gerealiseerd worden. Stel ook duidelijke doelen. Wat is belangrijk voor jou? Is het belangrijk dat je door assertiviteit meer voor jezelf op durft te komen, van baan durft te veranderen of meer sociale contacten opdoet? Stel dan specifieke doelen zoals: iemand op straat aanspreken, in overleg met jouw baas gaan of een presentatie voorbereiden. Het zijn kleine stapjes die je helpen om jouw doelen te bereiken.

Assertief
© Pixabay.com

Leer om voor jezelf te kiezen
Een probleem waar veel mensen die niet assertief zijn mee kampen, is dat ze snel over zich heen laten lopen. Je durft minder goed voor jezelf op te komen, met alle nare gevolgen van dien. Zo kun je opgestapeld worden met het werk en emotionele ballast van anderen. Leer om assertief te zijn en beter voor jezelf op te komen. Dit doe je door jouw grenzen aan te geven. Het is helemaal niet vreemd om eens een avondje met vrienden af te zeggen wanneer je moe bent van het werk of jouw collega eens niet te helpen met overwerken. Assertief zijn kan ervoor zorgen dat je een betere emotionele balans weet te vinden.

Assertiviteitstraining
Kun jij echt wel wat extra hulp gebruiken bij het assertief worden? Dan kun je altijd een coach inschakelen of een assertiviteitstraining doen. Experts leren je dan om jouw valkuilen in te zien en helpen je om assertiever te worden. Zo kun je tijdens de training alledaagse situaties nabootsen om te zien hoe je assertief kunt reageren.

Wil jij ook assertiever worden of denk je dat dit echt nodig is? Begin vandaag nog! Zeg vaker ja tegen het onbekende en vaker nee tegen vragen die voor extra stress zorgen. Stel duidelijke doelen en schakel eventueel de hulp in van een coach voor assertiviteitstraining.

Geef een reactie