Mobiliteit

Alles over het laden van je elektrische wagen

Alles over het laden van je elektrische wagen

© Pixabay.com

Uw elektrische wagen moet regelmatig worden geladen anders komt u niet ver. Het laden gebeurt aan een laadpaal of een snellaadpaal. Voor deze laadpalen is een laadpas nodig. Welke laadpaal kiest u en hoe krijgt u zo’n laadpas?
Het principe is hetzelfde als bij elk elektrisch apparaat. Uw wagen wordt aangesloten op een laadpaal met een laadkabel en de accu heeft een bepaalde tijd nodig om op te laden. Hoe snel uw accu is opgeladen hangt af van een aantal factoren en dan heeft u nog de keuze tussen een laadpaal of snellaadpaal.

Gewoon laden
Er zijn private laadpalen, die ziet u bij mensen op het erf staan of bij kantoren en er zijn openbare laadpalen, die vindt u bij bedrijventerreinen of in de woonwijken langs de straat. Deze laadpalen zijn gewone laadpalen. Voor openbare laadpalen heeft u meestal een abonnement nodig met laadpas. U kunt zich bij zo’n openbare laadpaal met uw laadpas aanmelden en zo weet de leverancier aan wie de factuur gestuurd moet worden. Voor een eigen wallbox (aan de muur gemonteerd laadpunt) of laadpaal heeft u geen abonnement nodig. Het laden bij deze laadpalen doet u het best als u de hele dag op kantoor bent of in de avond en nacht thuis of dicht bij huis. Het kost zo’n zes tot tien uur om de accu geheel op te laden.

Snelladen
Moet u langere afstanden afleggen, dan kan de accu natuurlijk ook leeg raken. Waarschijnlijk wilt u dan niet zolang wachten voor de accu geladen is. Nu komt een snellaadpaal van pas. Deze snellaadpalen vindt u vaak bij FasNed-stations die bij de grote tankstations langs drukke wegen geplaatst zijn. Voor deze snelle laders heeft u ook een laadpas nodig.
Het laden bij deze palen gaat veel sneller. U krijgt uw accu niet helemaal volgeladen. Tachtig tot negentig procent is het maximale. Het kost u gemiddeld twintig tot veertig minuten. Deze laadpalen zijn veel complexer en daarom ook prijziger en dat merkt u ook aan de rekening. Het best en voordeligst is daarom om het laden goed te plannen en dat aan een gewone laadpaal te doen. Als u thuis en op kantoor kunt laden kunt u vaak de snellaadpaal overslaan.

Electrische wagen laden
© Pixabay.com

Laadpas
Een laadpas moet u via een abonnement aanvragen. Niet alle laadpassen bieden toegang tot alle laadpalen. Let dus goed op welke keuze u maakt, want er zijn veel aanbieders.

Thuis laden
De tarieven per kWh liggen bij de openbare laadpalen wel iets hoger dan het tarief van uw eigen energieleverancier. De kosten voor aanleg en onderhoud moeten ergens vandaan komen. Wilt u uw eigen tarief betalen, dan zult u een eigen laadpaal of wallbox moeten installeren. Dit kan als u op eigen terrein kunt parkeren. Voordeel is dat u niet naar een vrije plek bij een openbare laadpaal hoeft te zoeken. Heeft u geen eigen parkeerplek, dan kunt u bij uw gemeente een aanvraag doen voor een openbare laadpaal. Een en ander afhankelijk van de in uw gemeente geldende regels. Als het kan, dan komt er in uw omgeving een parkeerplek met een verkeersbord dat deze parkeerplek alleen bedoeld is voor elektrische auto’s, maar deze parkeerplek is dan ook voor algemeen gebruik. Een andere mogelijkheid is nog dat uw gemeente een parkeerplek bij uw huis reserveert, waar u zelf een eigen laadpaal kunt plaatsen.

Geef een reactie