Mobiliteit

Welke auto past het beste bij jou?

Welke auto past het beste bij jou

© Pixabay.com

Met een paar dozijn automerken en honderden modellen die ter beschikking staan, kan een autokeuze maken een hachelijke onderneming zijn. In deze blog ‘Welke auto past bij jou?’ proberen we een kleine leidraad mee te geven waar je op moet letten wanneer je door het bos de bomen niet meer ziet.

Een auto kopen doe je volgens enkele criteria

Een nieuwe auto kopen is altijd iets speciaals. Of je het nu aangenaam vindt of niet, een nieuwe wagen is één van de belangrijkste aankopen die je in je leven gaat meemaken. Zo een beslissing neem je dan ook niet van vandaag op morgen. In deze kleine handleiding gaan we vooral bekijken welke criteria in acht moeten worden genomen zoals het soort vermogen, de wagenstijl en in welke mate het functioneel moet zijn.

Splinternieuw of een tweedehands auto

De eerste bedenking die je moet maken is of je een nieuwe wagen voor ogen hebt of dat je de toer van tweedehands auto’s opgaat. Veel hangt uiteraard af van het voorziene budget. Indien je onbekommerd wil rijden met fabrieksgarantie in het achterhoofd, is de beslissing zonneklaar. Dan is een fonkelnieuwe auto de juiste keuze. Tweedehands voertuigen hebben ook hun voordelen tegenwoordig. De verkoopprijs ligt een stuk lager. Auto’s tussen twee en drie jaar kunnen heel wat prijsvoordeel opleveren wat toch een slok op een borrel betekent op het budget. Voor wie de eerste keer een wagen aanschaft, is een gebruikte auto geen slecht idee.

Gewone brandstof of een elektrische auto?

De eerste knoop die je zal moeten doorhakken is met welke brandstof je wil gaan rijden. Als basisregel luidt dat wie minder dan 12.000 kilometer per jaar aflegt, een motor op benzine de juiste uitkomst biedt. Voor dieselauto’s moet je al een pak meer kilometers jaarlijks afleggen om er profijt uit te halen. De hybride benzinemodellen zorgen voor lagere kosten in het algemeen. Het kostenplaatje van elektrische wagens is en blijft (voorlopig) nog hoog. Een ander heikel punt is welk soort trajecten dat je aflegt. Voor korte ritjes is een dieselmotor niet aan te raden. Als je de auto nodig hebt voor woon-werkverkeer of korte ritten gaat maken, is een elektrische auto een haalbare kaart als het prijskaartje nauwelijks invloed heeft bij de aanschaf van een wagen.

Welke auto past het beste bij jo
© Pixabay.com

Bepaal de keuze volgens de individuele behoeften

Denk vooral goed na waarvoor je de auto gaat gebruiken. Wie nog kleine kinderen heeft, is een SUV het meest geschikte vervoermiddel. De rijhoogte is gemakkelijker. Wie houdt van klussen uit te voeren, moet rekening houden met de draagkracht van de vierwieler. Je zal ook moeten nachecken of de achterstoelen kunnen worden ingeklapt.

Hoe ga je de auto betalen?

Welke auto bij je past heeft ook te maken met de financiële kant. Drie vierde van de nieuwe auto’s worden gekocht met de hulp van een financiering. Vergelijk de verschillende prijzen van de kredietverstrekkers. Of onderhandel met de dealer die je misschien enkele belangrijke kortingen kan geven.

Maak een buckinglist en test de auto’s

Wanneer je het kaf van het koren gescheiden hebt en je keuze is beperkt tot drie of vier modellen, is het tijd om contact te nemen met autodealers zodat je een testrit kan boeken. Wanneer je een auto voor het gezin wil kopen, kan je best de kinderen en je partner meenemen om samen het testritje te gaan doen. Zij kunnen problemen ontdekken waar je in de verste verte nog nooit over had nagedacht.

Geef een reactie