Mobiliteit

Hoe reis je vlot en comfortabel met de trein?

Hoe reis je vlot en comfortabel met de trein

© Pixabay.com

Met de trein reizen is een van de leukste manieren om je te verplaatsen of het land te doorkruisen. Niet alleen is het milieuvriendelijker, maar in tegenstelling tot de auto kan je tijdens je treinreis ook nog andere dingen doen zoals lezen, een praatje maken of nog snel wat werk verrichten. We geven je alvast enkele tips hoe je je reis comfortabel en vlot kan laten verlopen.

Plan je reis zorgvuldig op voorhand

Voorkom stress tijdens het reizen door je treinreis op voorhand te plannen. De meeste websites hebben een reisplanner waarin je je vertrek- en eindlocatie kan ingeven om vervolgens een overzicht te krijgen van de verbindingen, overstappen en tijdstippen. Kijk goed na of je iedere overstap makkelijk haalt om te voorkomen dat je een aansluiting mist. Heel wat treinoperatoren hebben ook een app waarmee je realtime je reis kan volgen en nagaan welke treinen er vertraging hebben. Erg handig!

Kies de juiste formule van reizen

Ben je jong, gepensioneerd of reis je in groep? Dan kan je misschien genieten van een bepaalde korting. Treinoperatoren bieden vaak verschillende formules aan van treintickets. Zo kan je soms aan de hand van je leeftijd korting krijgen of kan je profiteren van een weekendkorting. Ben je van plan om meermaals een bepaald traject af te leggen, dan is een abonnement wellicht de beste keuze. De formules staan vaak op de website uitgelegd. Bij twijfel kan je steeds een mailtje sturen.

Koop je ticket online

Een treinticket kopen was nooit zo eenvoudig. Tegenwoordig heb je enkel nog je smartphone nodig om je ticket te boeken. Deze kun je dan downloaden naar je telefoon en laten scannen door de conducteur.

Trein
© Pixabay.com

Ga na hoe je bij het station raakt

Treinreizen zijn leuk en gemakkelijk, maar hoe geraak je op het station? Het openbaar vervoer is de makkelijkste manier om bij het station te geraken en vrijwel ieder treinstation heeft busverbindingen. Kom je toch liever met de wagen? Ga dan na of het station over voldoende parkeergelegenheid beschikt en waar er eventueel een alternatief is.

Wees stipt

In tegenstelling tot de auto, zal de trein niet op je wachten indien je te laat op het station aankomt. Probeer daarom altijd voldoende vroeg aanwezig te zijn. We raden steeds een marge van 15 minuten aan. Op die manier hoef je nog niet te stressen mocht je onderweg naar het station hinder ondervinden.

Overweeg een upgrade

Maak je een lange treinreis of reis je tijdens de spitsuren, maar hou je niet van de drukte? Overweeg dan om een ticket te kopen voor eerste klasse en maak het jezelf comfortabel. In eerste klasse ben je vrijwel altijd verzekerd van een zitplaats en rust. Tegenwoordig is een treinticket in eerste klasse niet meer zo duur en is het de extra kost wel waard.

Breng entertainment mee

Uiteraard kan het erg leuk zijn om een praatje te maken met je medereizigers. Reis je alleen, dan kan je van de gelegenheid ook gebruik maken om even te ontspannen. Een boek of een smartphone met Spotify of Netflix kan daarom erg handig zijn. Heb je nog wat werk te verzetten, dan kan je met je laptop nog snel enkele mails versturen of opdrachten afwerken.

  1. Wim De Velder

    Niet simpel als je in Belgie woont. Altijd wel ergens vertraging.

Geef een reactie