Mobiliteit

Uw fiets in topconditie

Uw fiets in topconditie

© Pixabay.com

Op uw fiets moet u kunnen vertrouwen, want niemand wil met pech langs de kant komen te staan. Gelukkig kunnen wij daar zelf ook iets aan doen. Goed onderhoud zorgt voor een goede conditie van uw fiets. Maar waar moet u op letten.

Onderhoud verschilt per fiets
Iedere fiets is anders, dus ook het onderhoud verschilt. Op welke wegen u rijdt en de weersomstandigheden hebben ook invloed. Fietst u in de stad, dan zult u eerder te maken hebben met defecte verlichting, remmen die kapot gaan of een lekke band. Versleten tandwielen en lagers of een kapotte ketting zijn klachten die vaker voorkomen bij de sportfiets. Heeft u een E-bike, dan komt u eerder elektrische storingen of luie batterijen tegen. Wist u trouwens dat u het frame van uw fiets kunt waxen? Met een dun filmlaagje beschermt u het frame tegen weersinvloeden.

Verlichting
Controle van de verlichting, zowel voor als achter, is belangrijk. Werkt uw verlichting op batterijen, vervang deze dan standaard 1x per jaar bijvoorbeeld. Zo voorkomt u dat u onderweg zonder verlichting komt te staan. En neem eventueel reservebatterijtjes of een setje extra lampjes mee.

Reflectoren
Ook al lijkt het overdag misschien weinig zinvol, als autolichten in de reflector schijnen bent u al van veraf goed te zien. Maak met regelmaat de reflectoren schoon. Fietst u vaker bij schemering of als het donker is, denk dan ook eens aan extra reflectie op kleding, zadelhoesjes of op de fietstas.

Lekke band
Een van de vervelendste dingen is een lekke band. Helemaal voorkomen kunt u dat niet, maar toch kunt u de kans op een lekke band verkleinen. Bekijk regelmatig uw banden. Is het profiel nog goed, is de band niet uitgedroogd, zijn er zichtbare beschadigingen? Controleer of er geen scherpe voorwerpen in de band zitten en verwijder deze zo snel mogelijk. Kies voor een goede kwaliteit binnenband. De bandenspanning controleren helpt ook slijtage voorkomen en zorgt ook nog eens voor een betere wegligging en remmen en sturen werkt ook beter.

Remmen
Test met regelmaat of de remmen goed werken. Moet u de handel ver inknijpen of werkt een van de remmen minder goed, ga dan even langs bij de fietsenmaker. Goed werkende remmen zijn heel belangrijk.

Fiets topconditie
© Pixabay.com

Ketting
Uw achterwiel wordt aangedreven door de ketting. Ook de ketting kan op een gegeven moment gaan slijten of zelfs breken. Signalen dat de ketting niet meer optimaal werkt zijn een rammelend geluid, of de ketting kan gaan aanlopen. Het regelmatig smeren van de ketting kan de levensduur aanzienlijk verlengen. Wees wel voorzichtig met het smeren. Maak de ketting niet te vet, want als er veel vuil aan blijft hangen slijt de ketting weer sneller. Maak de ketting voor het invetten goed schoon.

Onderhoudsbeurt
Bovenstaande tips kunnen al enorm helpen om uw fiets in goede conditie te houden. Een andere mogelijkheid is om uw fiets jaarlijks een onderhoudsbeurt te geven bij een fietsenmaker.

Wegenwacht Fiets Service
Wist u dat er zelfs een Wegenwacht Fiets Service bestaat. Krijgt u toch pech onderweg, dan zorgen zij dat u weer snel op pad kunt, of u en uw fiets worden netjes thuisgebracht.

Lease
Een fiets leasen behoort ook nog tot de mogelijkheden. U fietst het hele jaar probleemloos op uw leasefiets voor een vast maandelijks bedrag. Onderhoud en wegenwachtservice zijn inbegrepen. Dus nooit meer vieze handen.

Geef een reactie