Het is niet echt een verrassing dat carpoolen tegenwoordig steeds populairder wordt en ook gestimuleerd wordt. De files worden nog niet echt korter en ook als u nadenkt over het milieu is het natuurlijk altijd beter om een auto te delen. Veel bedrijven werken actief aan het carpoolen van hun werknemers. Zelfs is het mogelijk om een vergoeding te krijgen of een fiscaal voordeel. Dit maakt het nog leuker om eens met uw collega’s te sparren over samen naar het werk rijden. En naast deze voordelen is het natuurlijk ook gewoon gezelliger om met elkaar te rijden. Het heeft wel wat planning en creativiteit nodig, maar verder zijn er eigenlijk alleen maar een heleboel voordelen.
Voordelen
Als u samen naar het werk rijdt, dan leert u uw collega’s natuurlijk een stuk beter kennen. En ook als u files tegenkomt onderweg, dan is het toch heel wat fijner om niet alleen in de rij te staan. Waar het op het werk niet altijd verder komt dan een kort praatje bij de koffieautomaat, heeft u in de auto samen alle rust voor een goed gesprek.
U bespaart al snel wat tijd. Een telefoontje kan als bijrijder ook makkelijk nog even in de auto, of wat stukken doorlezen misschien voor de vergadering van die dag. Als u zelf rijdt dan is dat natuurlijk niet aan de orde.
Vandaag de dag is er een hoop te doen over onze CO2-uitstoot. Middels het carpoolen wordt er geminderd op de uitstoot en ook de kosten van de reis kunnen gedeeld worden. Soms is er zelfs sprake van fiscale voordelen of tegemoetkoming van uw werkgever.
Wellicht zijn er bij uw bedrijf problemen met parkeren. U zorgt voor minder auto’s op de parkeerplekken en helemaal als er nog meer collega’s aansluiten.
Kosten delen
Ga vooraf in gesprek over de kosten of spreek af het rijden af te wisselen. De ene week de een en de andere week de ander bijvoorbeeld. Soms regelt een werkgever het carpoolen vanuit de organisatie, maar ook dan is het goed om zelf met elkaar goed af te stemmen wat voor jullie goed voelt. Er worden adviezen gegeven voor vergoedingen voor het woon-werkverkeer van 0,08 euro per kilometer. Voor het thuis ophalen en afzetten kan dan 0,21 per kilometer aangehouden worden. Dit zijn richtlijnen. Zolang u geen winst maakt op de ritten, hoeft dit niet fiscaal aangegeven te worden.
Belastingvoordeel
Van deze voordelen kan sprake zijn als het carpoolen voor alle werknemers geregeld wordt vanuit uw werkgever. Voor vrijstelling van belasting moet met verschillende zaken rekening gehouden worden. Van belang is bijvoorbeeld hoe u uw beroepskosten declareert en of u een auto van de zaak rijdt of in uw eigen auto. Overigens hoeft u niet bij hetzelfde bedrijf te werken als uw carpoolmaatje. Als u bijvoorbeeld met een buurman samen rijdt, of uw partner of gewoon een bekende, maar is er bij uw werkgever sprake van een contract voor het carpoolen, dan heeft u toch het belastingvoordeel.
Beginnerstips
Zoek een carpoolapp in uw buurt of registreer bij een carpoolplatform. Zo vindt u makkelijk mensen met hetzelfde plan. Maak duidelijke afspraken over wie er wanneer rijdt. Zoek een makkelijk bereikbare en veilige carpoolplaats langs de route. Zorg voor een backupplan bij ziekte of andere problemen. Blijf van de knoppen af en laat geen rommel achter.
Geef een reactie