Ontwikkeling

Een eigen zaak opstarten in België: zo begin je eraan

Een eigen zaak opstarten in België zo begin je eraan

© Pixabay.com

Wil je een eigen onderneming beginnen? Dat is heel erg leuk. Je komt uit je comfortzone en kunt je eigen tijd indelen. Maar wat zijn de stappen om een eigen zaak op te beginnen in België?

Stap 1: Nadenken

Eerst moet je na gaan denken of het ondernemerschap wel echt bij je past. Het is namelijk niet zomaar iets, en soms kunnen er ook bepaalde risico’s aan verbonden zijn. Zeker als je bijvoorbeeld geld moet lenen van de bank. Mocht het dan fout gaan, dan kan het zijn dat je grote schulden krijgt. Dus denk van te voren goed na of het wel echt iets voor je is. Je moet je bijvoorbeeld afvragen of je wel geschikt bent voor het ondernemerschap. Heb je de juiste vaardigheden in je bezit? Bovendien moet je ook nagaan of je echt iets toevoegt aan de markt. Is deze markt verzadigd, of voeg je echt iets doet? Ook moet je rekening houden met trends en evoluties op de markt. Verkoop je bijvoorbeeld producten die onderhevig zijn aan veranderingen in de maatschappij? Is het wel toekomstgericht?

Stap 2: Ondernemingsplan opstellen

Heb je besloten dat je toch echt een onderneming gaat starten? Dan is het van belang om vervolgens een ondernemingsplan op te stellen. Met een ondernemingsplan krijg je inzicht in je bedrijf. Met name de financiële aspecten, maar ook concurrentieanalyse en dergelijke komen daarin naar voren. Ook je unique selling point moet naar voren komen in het ondernemingsplan. Je kunt zelf een ondernemingsplan opstellen, maar veel mensen laten dit ook door iemand anders doen. Je hoeft immers niet altijd het wiel opnieuw uit te vinden. Een ondernemingsplan opstellen hoeft helemaal niet duur te zijn. Zeker niet als je voor jezelf begint en je onderneming nog niet zo groot is. In die gevallen kun je al voor enkele honderden euro’s een ondernemingsplan laten opstellen.

Klusjesman
© Pixabay.com

Stap 3: Zakelijke Bankrekening open

Het is ook belangrijk om bij het begin al een zakelijke bankrekening te openen. Niet alleen is dit handig voor de belastingdienst, maar op die manier houd jij ook een eigen inzicht over je financiële situatie. Anders loopt het geld door elkaar heen en dit is niet verstandig. Een zakelijke bankrekening openen hoeft overigens niet veel geld te kosten. Voor een klein bedrag per maand heb je al een zakelijke bankrekening. Het voordeel is dat ook dat veel banken acties hebben voor startende ondernemers. Je kunt dan bijvoorbeeld 50% korting krijgen op het eerste jaar. Maar vaak zijn er ook nog andere acties waar je gebruik van kunt maken.

Stap 4: inschrijven bij ondernemingsloket

Elke ondernemer in België moet een ondernemingsnummer aanvragen. Vervolgens kun je je inschrijven bij een erkend ondernemingsloket in je buurt. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden en precies te vertellen wat je wil. Op die manier verloopt het inschrijven soepel en weet je zeker dat er geen verdere problemen ontstaan. Nadat je je hebt ingeschreven ben je officieel ondernemer. Proficiat en op een voorspoedige toekomst met veel geluk en wijsheid tijdens het ondernemen!

Geef een reactie