Ontwikkeling

Een robot leest mijn curriculum vitae

Een robot leest mijn curriculum vitae

© Pixabay.com

Er wordt al even met robots gewerkt in sectoren als de productie, de landbouw en de schoonmaak. Maar door de zich steeds maar ontwikkelende IT, worden steeds meer en steeds intelligentere taken uitgevoerd door computers… Nu blijkt zelfs dat toonaangevende multinationals al verfijnde software gebruiken om CV’s te screenen.

Je voordeel doen met een CV-robot
Op Resumeworded.com kun je je (Engelstalige) CV laten testen door kunstmatige intelligentie. Het programma is ontwikkeld door ervaren recruiters. Het screent je curriculum vitae bijvoorbeeld op steekwoorden, die volgens de ontwikkelaars niets wezenlijks toevoegen. Collegiaal, sociaal vaardig, betrouwbaar… Daar kan de robot niets mee. Nee, keiharde cijfers wil hij zien. Resultaten. Hoeveel orders heb je bij dat bedrijf verwerkt en in hoeveel tijd? Kun je de gemaakte omzet onder jouw verantwoordelijkheid reproduceren?

Presidentieel CV-robot
Resume Worded geeft je CV een beoordelingspercentage. Onze collega bij de Engelstalige website testte dit door het programma aan het LinkedIn-CV van voormalig president Obama voor te leggen. Wat bleek? De uiterst succesvolle topman scoorde slechts 61%, een mager zesje dus. Zo vond Resume Worded te weinig informatie onder “Persoonlijke Gegevens”, terwijl andere delen van het CV juist te lang waren. Ook had Obama verzuimd in te vullen wat zijn “huidige beroep” was. Aangezien de meeste werkgevers focussen op dit onderdeel, wordt geadviseerd hier altijd iets in te vullen. Ben je werkeloos, vul dan het beroep in waarnaar je op zoek bent. Zo springt je curriculum vitae eerder in het oog van een aspirant werkgever.

Robots versus mensenwerk
Een stofzuiger reinigt beter dan dat een mens een vloer schoonveegt. Een vliegtuig besturen kun je beter overlaten aan de automatische piloot. Tegenwoordig bestaat naar verluid zelfs apparatuur die beter in staat is huidkanker op te sporen dan een ervaren dermatoloog.

Ook de personeel screenende robot kent zijn voordelen. Een zoektocht tussen talrijke CV’s is immers tijdrovend wanneer dit handmatig zou gebeuren.

Tablet
© Pixabay.com

Beperkingen van de recruitment-robot
Robots zijn goed in het meten van statistieken en het checken van je curriculum vitae op nauwkeurigheid en waarheidlievendheid. Toch kent het gebruik van robots bij het screenen van personeel zo zijn nadelenen. De HR-robot mist een aantal eigenschappen die noodzakelijk zijn voor zijn vakgebied.

Ten eerste kun je een baan gehad hebben waar cijfers en statistieken geen rol speelden of niet werden bijgehouden, zodat je ze niet kunt vermelden op een CV. Bovendien is het vergelijken van statistieken en cijfers tussen het ene en het andere bedrijf appels met peren vergelijken: huizen kosten bijvoorbeeld niet hetzelfde als aardappels en gaan niet in dezelfde hoeveelheden over de toonbank.

Ten tweede kan een robot je soft skills niet inschatten: of je bijvoorbeeld goed in het team past. Ook kun niet uitleggen dat je weliswaar ver weg woont van je nieuwe baan maar dat je geliefde er om de hoek woont. Evenmin kan de computer kwaliteiten als enthousiasme, passie of loyaliteit aan het bedrijf screenen.

Conclusie
Het is goed om te weten dat er bedrijven zijn die kunstmatige intelligentie gebruiken bij het werven van personeel en met welk kunstmatig intelligent oog de recruiter van naar jouw LinkedIn profiel kijkt. En voor de recruiter kan software een waardevol hulpmiddel zijn.

Blijkbaar is het selecteren van mensen echter nog altijd hoofdzakelijk mensenwerk. Soft skills als mensenkennis en een flexibele interpretatie van jouw unieke situatie zijn te hoog gegrepen voor een robot. Hou deze wetenschap in je achterhoofd, mocht Resume Worded je CV te licht bevinden.

Geef een reactie