Ontspanning

Eenvoudige dagelijkse stretchoefeningen

Eenvoudige dagelijkse stretchoefeningen

© Pixabay.com

Veel mensen doen aan kracht- en/of cardiotraining. Maar een element van training die veelal overgeslagen wordt is stretchen. Sporters weten vaak wel dat ze zou moeten stretchen, maar vinden het al snel saai, vervelend of tijdrovend. Toch is het belangrijk om een training te beëindigen met stretchen. Ook voor mensen die niet sporten is stretchen heel belangrijk.

Stretch oefeningen doen heeft een flink aantal voordelen. Ten eerste bouwt het flexibiliteit op. Het zorgt voor ontspanning en verlichting van stress. Het zorgt voor vermindering van spierpijn en stijfheid na het sporten of werk. Bovendien is een stretch oefening doen een mooi moment om je geest even rust te geven. Neem even afstand van je drukke werk, of overdenk de training die net hebt afgewerkt.

Je hoeft niet veel tijd te besteden aan de oefeningen om er de voordelen van te merken. Deze oefeningen kun je overal, en altijd doen. Na een training, thuis, op je werk, of als je net uit je auto stapt.

De volgende oefeningen zorgen voor meer flexibiliteit en ontspanning. Je kunt alle oefeningen achter elkaar doen, bijvoorbeeld na een training. Maar je kunt er natuurlijk ook gewoon één doen, op wat voor moment van de dag dan ook.

De squat stretch

In de moderne westerse wereld leiden we een zittend leven. We zitten thuis, in de auto en op het werk. Dat vele zitten is niet alleen slecht voor onze conditie, het verkort tevens de spieren in ons lichaam. Kun jij je nog herinneren dat je als kind heel lang gehurkt kon blijven zitten? Probeer dat nu nog maar eens.

Sta met je voeten iets wijder dan schouderbreedte uit elkaar. Buig door je knieën en zak naar beneden tot je gehurkt zit. Hou dit zo lang mogelijk vol.

Eenvoudige dagelijkse stretchoefeninge
© Pixabay.com

De borst en schouder stretch

Een goede stretch voor mensen die veel met computers werken, of mensen die graag aan bankdrukken doen.

Ga staan en pak je handen vast achter je rug met je armen recht. Til je handen zo hoog mogelijk, zolang het comfortabel is. Je voelt een rek in je schouders en borst. Hou dit ongeveer 20 seconden vol.

De bicep stretch

Deze oefening kun je zittend of staand uitvoeren. Zit of sta rechtop met je voeten op schouderbreedte. Breng je armen gestrekt opzij, iets achter je en met je duimen omhoog. Draai met je polsen zodat je duimen eerst naar beneden, en vervolgens naar achteren wijzen. Dit is een goede manier om je biceps te stretchen. Herhaal een aantal keer.

De schouder stretch

Stress heeft veelal weerslag op de nek en schouderspieren. Deze stretch helpt je om deze spieren te ontspannen. Zit of sta rechtop met je schouders ontspannen.
Pak met je rechterhand je linkerarm vast net boven de elleboog. Trek de linkerarm richting de borst zodat je een rek in de schouders voelt. Laat de arm los als je geen rek meer voelt. Herhaal met de andere arm.

Voorwaarts hangen

De hang stretch is een eenvoudige oefening die bijna alle spieren in het lichaam ontspant. Ga staan met de voeten op schouderbreedte. Haal rustig adem, buig tijdens een uitademing voorover tot het hoofd naar beneden hangt. Het is niet nodig om met de handen de grond te raken. Buig zover als comfortabel is en blijf zo even hangen. Blijf rustig ademen. Kom na 30 seconden langzaam weer omhoog.

Geef een reactie