Ontspanning

Gamers ervaren evenveel stress als topatleten

Gamers ervaren evenveel stress als topatleten

© Pixabay.com

Professionele atleten op het hoogste niveau weten wel één à twee dingetjes over stress. Ze hebben niet alleen te kampen met de tegenstanders, maar ook met een torenhoge psychologische druk. Er zijn de verwachtingen van de fans, van het team, van de directe sociale kring en misschien vooral van henzelf. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat er vaak gewag wordt gemaakt van paniekaanvallen, angst om te mislukken en spanningskwalen. Het zijn echter niet uitsluitend topatleten die met deze typische stressoren te maken krijgen. Nu blijkt uit nieuw psychologisch onderzoek dat ook e-sporters gelijkaardige stressoren ervaren.

Een nieuw domein

Sportpsychologie is al een tijdje een volwaardig onderzoeksdomein. Veel nieuwer is echter de applicatie van de principes op e-sport. Dat heeft alles te maken met het feit dat e-sport en het bestaan van gamers een relatief nieuw fenomeen is. Een snel oprukkend fenomeen dat door Philip Birch en de Universiteit van Chichester onderzocht werd. De opzet van de studie was een beter inzicht krijgen in de stressfactoren voor e-sporters en welke strategieën ze hanteren om hiermee om te gaan. Er werd gekozen om de focus te leggen op spelers van het populaire spel Counter-Strike: Global Offensive. Dit omdat dit spel misschien wel het meest gelijkaardig is aan traditionele teamsporten. In deze multiplayer spelen twee teams tegen elkaar: de terroristen en de contra-terroristen. De eerste groep probeert een bom te planten of gijzelaars te nemen, de tweede groep tracht de bom te ontmantelen en de gijzelaars te bevrijden.

Een kwestie van geld en bereik

Bovendien is er ook een behoorlijke prijzenpot te winnen met het spel. Een overwinning in een echte competitie levert al snel een paar honderdduizend euro op. Komt daar nog eens bij dat de professionalisering van e-sport ervoor heeft gezorgd dat miljoenen mensen de competities online kunnen volgen. Met zulke bedragen en kijkersaantallen in omloop spreekt het voor zich dat de vraag reist wat de psychologische gevolgen ervan zijn. Niet toevallig huurde topteam Astralis in het verleden al een sportpsycholoog in.

Gaming
© Pixabay.com

De resultaten

Aan het eind van het onderzoek concludeerden Birch en co dat e-sports met niet minder dan 51 verschillende stressfactoren te maken hebben. Op kop daarbij staan communicatieproblemen in teamverband en angst om te presteren voor een live publiek. Laat dat nu ook exact de grootste stressoren voor professionele atleten op het hoogste niveau zijn. Net als bij professionele atleten is er niet altijd evenveel vertrouwen in de teamgenoten, is er soms meer oog voor de eigen statistieken dan teamplay en worden trainingen niet altijd even serieus genomen. Wat de externe stressoren betreft zijn gamers gevoelig voor trash talk van de tegenstander, aanvallen op social media en de druk van het publiek.

Hoe ermee om te gaan

Ook E-sporters hebben heel wat tactieken ontwikkeld om met de stress om aan te gaan. Net als bij atleten gaat het dan om voldoende rust inbouwen, mentaal de camera’s en het publiek buiten sluiten en natuurlijk de focus uitsluitend leggen op de wedstrijd. Ook groepsdiscussies en zelfs de media vermijden kwamen ter sprake als mogelijke coping-tactieken. Het mag dan ook gezegd worden dat er heel wat parallellen te trekken zijn tussen E-sport en echte sport. Tenminste wat betreft het effect op onze psychologische make-up.

Geef een reactie